03 maj, 2007

Estlands sak är vår

Den senaste tiden har tecknen på att Ryssland åter är på väg att bli en arrogant stormakt som inte bryr sig om vad omvärlden tycker, så länge man får sin vilja igenom eller i varje fall visar folkopinionen i landet att man gjort allt man kunnat förutom att ge sig in i öppet krig.

Det som hänt den senaste tiden är givetvis att Ryssland har gett sig på Estland på grund av att de styrande i landet beslutat att flytta på ett gammalt sovjetiskt monument.
Artikel om själva flytten hittar du här (SvD).

Monumentet, som restes till minne av Röda arméns intåg i Estland och deras "befriande" av landet. I detta fall innebar befriandet 50 år av kommunistisk diktatur, terror och deporteringar. Vet inte vad som var att föredra, Hitler eller Stalin. Det är väl fortfarande inte klart vem av dem som tog livet av flest människor tror jag.
För många estländare har monnumentet blivit en symbol för det sovjetiska förtrycket av Estland under nästan 50 år. Alla andra sovjetiska monument har redan flyttats från Tallinn och med flytten av detta monument har man äntligen gjort sig av med de fysiska påminnelserna av ockupationen. Att rensa den från människornas minnen kommer dock ta många år till.

Ytterligare en sak som retat upp Ryssland, men som Estländarna givetvis står i sin fulla rätt att göra, är att man genomför utgrävningar av de soldatgravar som det ryktades om fanns under monumentet och som även visade sig finnas där när man flyttade monumentet. Gravar ska finnas på gravplatser, inte under de cementplattor som vanliga stadsbor och turister går över dagligen.

Estland har ju inte heller för avsikt att förstöra monumentet utan statyn flyttas enbart till en annan plats, lämpligt nog i anslutning till en gravplats.

Trots att Estland som suveränt land står i sin fulla rätt att agera som man gör, försöker nu Ryssland genom utpressning och andra metoder att tvinga landet att ändra sitt beslut. Belägring av den estländska ambassaden i Moskva, uppmaning till bojkott av estländska varor, attacker på Estlands ambassadör och hennes besökare (däribland den svenske ambassadören) och en hel del andra obehagliga sanktioner ingår i detta.

Ryssland och dess president Vladimir Putin gör sitt yttersta för att tvinga ett annat land, ett land man förmodligen fortfarande inte har insett inte ingår i det egna landet längre, att följa dess vilja. Att detta land är en värderad medlem av EU numera verkar inte bekomma Ryssland. Är EU så tandlöst att Ryssland inte har något att frukta? Tycker Ryssland att man har råd att möten blir inställda med EU och att samarbeten fryses? Eller är Ryssland så arroganta att man tror att man kan agera hur som helst oavsett hur omvärlden reagerar?
Eller är det så illa att Ryssland kallt räknar med att kunna gå i krig om någon sätter sig upp emot dem? Är Putin så pass sinnessjuk att han tror att Ryssland idag är starkare än Sojvet för 30 år sen?

Det enda jag hoppas på nu är att EU med Sverige i spetsen tar ställning mot Ryssland och fryser alla vidare avtal och möten tills Ryssland kommit på bättre tankar. Vi måste stå upp för vår EU-kamrat Estland och stå vid deras sida för deras rätt till suveränitet, för deras rätt att agera inrikespolitiskt utan att deras gamla ockupationsmakt försöker lägga sig i.

Estlands sak är vår, för att travestera uttrycket från andra världskriget. Den gången var det Finlands sak som var vår, men motståndaren var densamma - Ryssland.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Som stöd kan vi kanske köpa lite mer estniska varor. Men hur vet man vad som är estniskt? Titta på steckkoden, börjar den med 474 härstammar produkten från estland.
460 till 469 tillhör ryssland.
Och som lite extra info står 73 för svenska varor.

Hellström sa...

Jag kan egentligen bara hålla med.

Tyvärr är EU alldeles för tandlöst för att våga stå upp för dess mindre medlemmar. Patetiskt att det återigen är USA som ska behöva stå upp för oss...

Münhhausen sa...

Jämfört med alla andra länder har jag inte sätt en enda expert uttala sig om krisen. Inga forskare och Estlandskännare. Vi tycks leva i ett land där Journalister verkar vara en värld för sig själva.

P.S. Att låta FOI uttala sig i SVT är ju absurd. De är sällan experter och har att kämpa för sina intressen.

Anonym sa...

Eu sig ju glatt under Rysslands olje/gas vapen. Beroendet bara ökar. Vi sitter snart i ryssarnas knä.

De lyckas snart styra europa och uppfylla sitt gamla mål.

2MAS sa...

Du har helt rätt i att Rysslands agerande är felaktigt, samt att det borde stävjas. Att göra undantag när det gäller Ryssland är inte rätt. Det är sorgligt att läsa om ungdomsröresler som föröljer estniska ambassadörer med mera.

Dock tycker jag det är viktigt att EU även trycker på så det sker en ändring i Estland. Den ryska minoriteten förtrycks i själva verket i Estland, de förnekas många av sina demokratiska rättigheter, exempelvis att rösta. De får inte bli medborgare (om de inte behärskar estniska alltså, man kan gör ett prov i estniska och på så sätt bli medborgare) i sitt eget land.
Med bristen på medborgarskap följer att man förlorar många av de rättigheter som en medboragre har. Det är väl snarast detta förtryck mot den rysktalande befolkningen som utlöst protesterna, statyn är bara en symbol, en symbol som utlöst ett latent missnöje från en förtryckt minoritet. Och för att förekomnama en invändning mot mitt resonemang, det är inte okej att förtrycka andra, bara för att man blvit förtryckt förut.
Det är inte okej att förtrycka en rysktalande minoritet, bara för att ett rysktalande land tidigare förtryckte Estland.

Och om det är nån som tycker att förtrycket av den rysktalande delen av folket bara är en bagatell, det används ju inte våld, dom får ju jobba, förvisas inte till Sibirien etc så vill jag bara säga att vi förflyttar oss till Finland. Tänk om den svensktalande delen av befolkningen i Finland inte fick bli medborgare, inte fick rösta, inte fick använda sitt språk i många sammanhang. Bara tänk, helt oacceptabelt, eller hur?

kalle sa...

Det är väl ett tramsande med att köpa estniska varor. Den ryska reaktionen är dessvärre inte något som är toppstyrt, eller liknande. De etniska ryssarna i ex-sovjetiska satellitstater är med rätta förbannade på det sätt de blir behandlade. De blir mycket negativt diskriminerade, får inte jobb, mm. Putin har mäkligt nog knappt uttryckt något om det förrän nyligen. Det här med staty-flytten blev bara droppen som fick bägaren att flöda över. Det är samma orsaker som ligger bakom kravaller i tex Frankrikes "banlieus" och "riots" i USA. Det löses inte med att skälla på Putin eller liknande. Ingen rysk politiker med självbevarelsedrift skulle kunna ignorera detta nu.

Anonym sa...

Då ni alla är "kämpare" för självständighet och oberoende och har obegränsade kunskaper om historien, förväntar jag mig att ni ska ge rår åt tyskar i Berlin, österrikare i Wien, serber, bulgarer, norrmän att störta monumenterna till fallna ryska soldater i deras länder, eller hur. Ni märket överhuvudtaget inte den så klart utpräglade nationalismen hos esterna. Mitt svenska är inte bra, men jag hoppas ni förstpr vad jag menar. Ni kan vara lyckliga att ha undgåt Hitlers invasion, men det är att S hjälpte met transiteringen av trupperna till Finland. Glöm aldrig historien, lära av den.
En äldre bulgar från Sofia, Bulgarien

Anonym sa...

Jag vet att det inte är så lätt att förstå allt som pågår i Estland. Men jag vill säga att - Den ryska minoriteten förtrycks i själva verket i Estland, de förnekas många av sina demokratiska rättigheter, exempelvis att rösta. - stämmer inte alls!
Som sagt alla har möjligheten att skaffa sig estniskt medborgarskap och sedan har man rösträtt med. Det är bara lära sig estniska och alla som vill bo här måste kunna prata detta språk! I världen finns det drygt en miljon människor kvar som pratar estniska som modersmål och vi vill bara hålla vårt språk och vår kultur för att esterna ska finnas kvar om 50 år med! Här är det frågan om viljan och inte något annat. Det finns många rysktalande människor här som har det hur bra som helst, så att sluta prata om diskriminering, det stämmer inte alls!
Ett sovjet monument kan inte stå framför nationalbiblioteket och påminna om tider när ca 40 000 ester deporterades till Sibirien, 80 000 fick fly hemifrån osv. Snälla, försök läsa lite på om esterna, om estland och om erövrare som vi har haft här sedan 1200-talet. Då ser ni att det är konstigt att vi finns kvar övehuvudtaget!

Per sa...

Jösses, vad kom alla dessa kommentarer från helt plötsligt? Men vad kul! =) Ska läsa igenom dem när det inte är mitt i natten och se om jag kan skriva ett nytt blogginlägg som svar på det. Det finns onekligen mycket här att ta upp ser jag när jag skummar inläggen.