10 maj, 2007

En liberal seger i konservatismens högborg

Idag kom beskedet som vi liberaler väntat på; Göran Hägglund står på sig, trots intern opinion mot förslaget, och öppnar svenska abortkliniker även för kvinnor som inte är bosatta i Sverige. Detta är helt i enlighet med rådande EU-direktiv om att man inom EU ska ha sjukvård på lika villkor även om man för närvarande inte befinner sig i sitt hemland.

Jag har flera gånger fått höra, från många olika håll, att den bästa kandidaten att ta över partiledarposten inom Folkpartiet är Göran Hägglund; Göran är klassisk socialliberal och det är oftast en sådan man hör rop efter inom Folkpartiet. Att Göran är ledare för Sveriges mest konservativa parti är rätt intressant med tanke på dessa omdömen.

Oavsett vilket är det mycket glädjande att se att vår socialminister kan ta sitt ansvar och genomdriva en politik som gagnar alla och som är Europatillvänd. Göran Hägglund har visat att han vågar stå upp för en liberal politik när det finns klara argument för att föra den, trots att hans eget parti inte ställer sig upp bakom dessa värderingar. Som minister i en alliansregering vågar han ställa sig upp för den överenskomna politiken inom alliansen.

Nu hoppas vi bara att Göran vågar stå upp för den könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Det ryktas att regeringen kommer skicka ut ett sådant lagförslag på remiss inom de närmaste månaderna. Kan Göran Hägglund visa sin liberala sida än en gång och ställa sig på de andra allianspartiernas sida i denna fråga inom regeringen? Jag har faktiskt höga förhoppningar trots hans uttalanden på Stockholm Prides partiledardebatt förra sommaren.

Mer information om var abortlagstiftningen ligger idag finns på SvD.se och DN.se.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hoho, så du sitter och blockar när vi andra (nåja, de andra) sliter i sitt anletes svett på Nymble? :-)

/ Kristo

dobeln sa...

Lite skoj att se hur Hägglund skjuter sig i foten för att göra sig poppis med Stockholmsetablissemanget (som aldrig kommer att gilla (kd) i vilket fall som helst).

Kör de på könsneutral äktenskapsbalk hamnar väl kulan i tinningen snarare än i foten - hejdå fyra procent.

Skuncke sa...

Gissar att abortturismen är den enda turismen till Sverige inom några år. För vem skulle annars vilja besöka ett mångkriminellt ghetto i norr. Abortturism och bidragsnomader är nog vad Sverige får nöja sig med.

Anonym sa...

Detta är lika glädjande som att kvinnor i desperation av att ingen vill hjälpa dem till en framtid med sina väntande barn, istället för utan, väljer att döda sina barn. För det finns inget som tyder på att det inte är barn det är frågan om. Att det är kvinnans kropp är nonsens, detta är inte främst en politisk fråga där målet helgar medlen utan en fråga i sig.

Det rör sig i högsta grad om en mäniska inuti en annan. Och således bör samhället göra allt för att säkerställa båda dessa människors existens och verka för att deras intressen inte kommer i konflikt. Kvinnor vill i regel inte göra abort. Men trycket från omgivningen kan vara mycket hårt.

I Sverige visar ingen förståelse om man inte först gjort karriär. Speciellt som kvinna. Man är ingenting om man väljer att behålla barnet, möjligen en misslyckad hemmafru. Som förmodligen inte ens har en man. Han stack väl när han fick höra om graviditeten. För det här med ansvar, konsekvenstänkande och ömsesidighet är ofta något som saknar när människor går i sängs för det egna nöjets skull utan minsta hänsyn till ev. konsekvenser. Och nej preventivmedel är ingen garanterad säkerhet. Och just därför det oetiska i vår sexualmoral.

Jag vill uppmana alla innvånare i detta land att växa upp och ta ansvar. Frihet under ansvar. Barn ska inte behöva sätta livet till i vidriga ingrepp för att människor vägrar att inse att deras handlande får konsekvenser för andra. Vi är inte några jävla isolerade öar. Således blir individrättigheter utan hänsyn till andra likt ett tunnelseende där alla till slut krockar.

I Sverige har mycket krockat. Ungdomshälsan är i dag en av de sämsta i hela Europa till följd av rekorden i skilsmässor. I sin tur en följd av den progressiva antites till normer man eftersträvar. Och så är det ingen som förstår ohälsan bland unga. Det är väl fanimej bara gå och tala med familjeterapeuterna och ungdomspsykologerna. Man har länge vetat om vad felet är. Men sossarna har lagt locket på i varje kommun!

Hägglunds förslag är idiotiskt. Men visst vinner han några poäng. Och förlorar förmodligen halva sin väljarbas på köpet. Plus att han kommer väcka björnen i Europa. Det är iofs. bra att diskussionen om abort i Sverige öppnas upp lite, så jäkla enkelspårig a la jante.

Kan vi inte satsa våra miljoner på att förebygga att människor sårar varandra i spruckna relationer, där tjejer blir med barn och upplever sig tvungna att göra sig av med dessa för att ingen vill stödja dem? Kan vi inte utomlands kämpa för att bekämpa fattigdom och all de orättvisor som gör kvinnor så utsatta att de är livrädda för att behålla sina älskade väntande barn? För så är ju oftast fallet vid t.ex. illegala aborter.

Det är djupt oetiskt att inte kämpa för dessa rättigheter.

Vad beträffar abort, om kvinnan verkligen inte kan se en framtid med barnet, skulle bortadoption i många fall vara ett klart mer etiskt alternativ. Och dessutom hjälpa kvinnan från att behöva leva med skuldkänslor för restan av livet.

Anonym sa...

Spännande - två kommentarer med tom skrämselretorik, fulla av ideologiska generaliseringar och en anonym kommentar nätan dubbelt så långt som själva inlägget. Här finns outnyttjade resurser, personen borde skaffa sin egen blogg!

Per sa...

Mycket intressanta kommentarer, och det känns som att minst två är icke-liberaler och att döma av argumentationen (som jag känner igen) så är det sverigedemokrater eller i alla fall människor tillhörande denna väljargrupp. Undrar var alla liberaler är, kan inte de också börja kommentera lite, så det händer lite här?

Jag behöver väl inte ens säga att jag inte håller med kommentarerna.

För övrigt kanske jag skulle svara Kristo med att säga att jag satt på jobbet när jag skrev blogg-inlägget ;)