16 juni, 2008

Think different!

Nu finns det en svensk studie som verkar visa det vi länge har vetat; sexuell läggning avgörs av biologi på något sätt, det är inte något som är inlärt eller självvalt.
Det studien visar är att homosexuells hjärnor är annorlunda och liknar snarare hjärnan hos heterosexuella individer hos det motsatta könet, i alla fall vad gäller de delar av hjärnan som hanterar känsloreaktioner.

Med lite mer forskning på området som kan bekräfta dessa resultat, kanske vi äntligen kan få slut på debatten om huruvida man kan välja sin sexuella läggning eller om det är något man får med sig biologiskt. Att människor själva skulle välja vilka de blir attraherade av faller ju på sin egen orimlighet. Dessa nya rön borde dessutom, när kunskapen sprider sig i samhället, kunna få slut på "det går nog över"-kommentarerna från föräldrar när deras barn kommer ut.

Om det inte vore för att religioner per definition bygger på övertygelser oavsett vad bevisen pekar på, hade detta också kunnat få tyst på Livets ord och andra sekter som tror att man kan bota homosexualitet med förbön eller andra underliga former av övertalning eller behandling. Det skulle också kunna få slut på påståendena att det är människor som valt detta sätt att leva och därför är klandervärda eller borde förföljas, spärras in eller på annat sätt omintet- eller oskadliggöras, oavsett om det görs i religionens namn eller för deras så kallade egna bästa.

Biologin är inget man rår över och alla naturligt förekommande variationer i biologin är per definition naturliga. Med hänvisning till denna undersökning skulle det således vara bevisat en gång för alla att de olika varianterna av sexuell läggning allesammans är naturliga.
Dessutom vet vi nu att vi HBT-personer faktiskt tänker annorlunda. Kan vara därför Apples produkter är så populära i HBT-kretsar...

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Biologin är inget man rår över och alla naturligt förekommande variationer i biologin är per definition naturliga. "

Come again?

Att kontrollera mängden östrogen/testosteron i en gravid kvinna är väl något vi kan lära oss att rå på?

För mycket östrogen i ett manligt foster => hjärnan utvecklas åt det feminina hållet.

För mycket testosteron i ett kvinnligt foster => hjärnan utvecklas åt det manliga hållet.

Fullt naturligt, fullt logiskt och en fullständigt misslyckad mutation (för de av oss som gillar utveckling och evolution alltså, de som gillar "fashion" håller antagligen inte med mig).

Anonym sa...

Det är min fasta övertygelse att personer som illwill kommer att dö ut i takt med evolutionen.

Per sa...

Tja, bara för att en mutation av vissa anses misslyckad behöver den väl inte vara onaturlig, som vissa människor hävdar att homosexualitet är?

För övrigt är det inte alls klarlagt att det är hormonnivåer under fosterstadiet som påverkar hjärnan. Detta kan mycket väl handla om gener eller liknande, det förtäljer inte undersökningen.

Anonym sa...

Att över huvudtaget forska eller framlägga resultat som detta är en skymf. Ska inte våra forsknings-resurser användas på ett bättre sätt för att bota sjukdomar? Ska samma grupp framlägga liknande fakta som särskiljer hippies från raggare i nästa rapport eller kan dom presentera ett medicinskt underlag för vård?

Anonym sa...

"Anonym": Väx upp.

Perzec: Homosexualitet är långt ifrån onaturligt. Det är fullständigt naturligt, väldigt logiskt och något som vi faktiskt har en del förståelse för (varför det sker alltså).

När det gäller hormonnivåer så är det klartlagt, det finns andra undersökningar än just den som DN skrev om idag. Men homosexualitet har fler förklaringar än bara en, men den s.k "medfödda" homosexualiteten tror jag kan förklaras nästan fullständigt med hur ett fosters hjärna utvecklas.

Att olika psykiska trauman kan leda till diverse mer eller mindre sjuka varianter av homosexualitet är en annan sak som främst är mentalt betingad.

"Anonym2": Din naivitet är lite skrämmande men ok...att vilja förhindra forskning är något väldigt otrevligt och jag gissar att du är väldigt ung och/eller väldigt dum. Fakta skadar ingen, vad än vår riksdag må tro. Du resonerar som en vänsterpartist utan någon som helst koll på vad du pratar om så det är rätt svårt att rätta till vad du försöker säga.

Att ta reda på hur våra hjärnor fungerar är alltså "felaktig" forskning enligt dig. Vi ska studera sjukdomar. Men de sjukdomar som påverkar hjärnan, är de ok? Så länge man inte måste forska inom områden där sexualitet är beläget? Vet du vad, jag har en bättre idé!

Vad säger du om att vi låter forskarna undersöka vad de vill och vi endast ingriper om deras forskning inkluderar något direkt moraliskt förkastligt (typ djurförsök för kosmetika)? Eller ska DU bestämma vad som forskarna får undersöka? Eller ledande politiska parti? Det vore väl en bra idé? Ge politikerna den makten, kommer bli skitfint den dagen Vänsterpartiet eller Nationalsocialistisk Front tar över makten.

Jag tycker du har en jättebra idé där, statskontrollerad forskning baserad på nuvarande ideologiska klimat. Kan ju inte någonsin gå fel, eller hur?