03 november, 2006

Darling, it's cold outside

Ibland är det konstigt att ingen i Sveriges huvudstad verkar förstå att det blir kallt varje år. Se bara på vad som hände denna gång, när snön kom första november. Pendeltågen var försenade och vartannat var inställt. Bussarna i hela staden och halva länet var helt inställda. Tvärbanan blev utan ström halva sträckan. Till och med tunnelbanan blev kraftigt försenad, vad tunnlar under jord nu har med snö ovan jord att göra. Att pendeltågen gick som de gjorde berodde tydligen på att all strömförsörjning till uppvärmningen av Banverkets växlar vid centralen dog.

Hallå?
Är det någon som kan förklara för mig vad det är som gör att ingen verkar kunna förbereda sig för att det kommer snö? Varför kan man inte titta på väderleksrapporten och förbereda? Varför kan inte Banverket bygga växlar som klarar kyla redan från början? Inte ens när strömförsörjningen funkar kan ju växlarna klara för kalla temperaturer - temperaturer som inträffat varje vinter de senaste fem åren minst.

Nej det är dags för de ansvariga att ta lite ansvar. Spendera lite pengar i investeringar för att förhindra akuta kostnader när det blir kris. Som det säkert kommer hinna bli flera gånger till i år innan allt har hunnit åtgärdas.

Inga kommentarer: