Det intressanta är att Jan Myrdal konsekvent i artikeln argumenterar för att alla barn ska ha rätt att veta vem som är deras pappa. Därför tycker han inte att anonyma inseminationer ska vara tillåtna.Att tillföra den samhälleliga äktenskapsformen nya officiellt och ceremoniellt klubbade samkönade och barnbesittande relationer blir kränkande mot förnuft och känsla. Om man vill kalla denna min åsikt heteronormativ får man väl göra det.
Jan Myrdal i den aktuella artikeln
Ok.
Men vad har detta med äktenskap att göra?
Lite senare skriver Jan Myrdal att det är ett problem med nuvarande lagstiftning eftersom den säger "Är vid barnets födelse modern gift, skall mannen i äktenskapet anses som barnets fader". Ok, nu börjar vi förstå mer av herr Myrdals resonemang. Men om modern är gift med en kvinna kan ju denna lagparagraf de facto inte tillämpas, eller hur? Dessutom vore det inte så svårt att lägga till orden "med en man" i paragrafen för att rätta till denna detalj.
Hela Jan Myrdals argumentation går ut på vilket svek det är mot barnet att det inte får rätt till sin arvslott. Nehej, ska man alltså inte låta barnet få ärva av båda parter i ett äktenskap även om det är samkönat alltså? Eller i detta fall partnerskap som ju redan idag har samma jurudiska ställning som äktenskapet men som, av Kristdemokratiska skäl, inte får kallas äktenskap.
Ja, Kristdemokraterna är de enda som idag är rakt emot en könsneutral äktenskapsbalk. Moderaterna har inte tagit ställning men förväntas göra det på sin kongress nu i dagarna. Alla övriga partier är för.
Åter till herr Myrdal. Det är tämligen klart att herr Myrdal försöker dölja sin väldigt heteronormativa och fördomsfulla inställning mot samkönade äktenskap bakom en dimridå av juridiska skäl vid arvsrätter och liknande. I Sverige kan man inte göra ett barn arvlöst, vilket man däremot kan i många andra länder, Storbritannien är bara ett exempel. Att man därmed skulle använda arvsrätten som argument mot könsneutrala äktenskap känns bara som ett svepskäl. Anonym insemination kan det funka på, ja, men inget annat. Diskussionen om insemination lämnar vi därhän idag, även om jag är för möjligheten till detta också (i liberal anda ska man kunna bestämma själv över sig själv, sin kropp och sitt liv).
Hur som helst så finns det inget sätt att genom herr Myrdals argumentation hitta fram till den slutsats han försöker pracka på oss. Att han dessutom företräder en åsikt som i dagsläget inte har en majoritet med sig någonstans, utom möjligen i det småländska bibelbältet och de frireligiösa samlingarna människor där, gör ju inte saken bättre. Det känns som ett sista desperat försök att stoppa det oundvikliga och det fungerar inte bra någonstans.
Nej, Jan Myrdal får nog ta sig i kragen och inte underskatta människors intelligens. Att tro att han på detta sätt kan lura någon utom de redan frälsta är att bedra sig å det grövsta.
5 kommentarer:
Du är ofta kristisk mot frireligiösa och "bibelbältet" i Småland. Men finns det något bra med bibelbältet (til skillnad mot porrtrsket som du bor i)?
1. Aborter, i synnerhet tonårsaborter, utförs mer sällan i bibelbältet. Kan det ha med synen på trohet att göra samt viljan att bara ge av sin sexualitet till sin livspartner?
2. Alkoholkonsumtionen bland unga (och gamla) är lägre. Varför då? "Din kropp är den helige Andes tempel".
3. Rasism är mindre förekommande bland frikyrkliga. I princip alla frikyrkor har missionsverksamhet och har byggt upp skolor och sjukhus i andra länder och har en positiv inställning till människor med annan hudfärg eller från andra kulturer.
4. Arbetslösheten är lägre. Många småländska företagare hjälper varandra i nätverk som ofta har sitt nav i kyrkan.
5. Medellivslägden bland troende är i genomsnitt två år längre än hos icke-troende.
Frireligiositet är alltså något positivt för samhället, så sluta hacka på dem och försök lära känna några i stället. Då kanske du lär dig något av dem. :-)
Jag har problem med alla strukturer som försöker pracka på andra människor sina åsikter. Min ståndpunkt är att alla ska få leva sina liv på det sätt de vill så länge de inte inkräktar på andras fri- och rättigheter. Därmed är jag kritisk till missionerande kyrkor, diktaturer och ideologier som kräver en stark statlig inblandning medelst lagstiftning och annat i saker som enbart rör det privata.
Att fördöma aborter, homosexualitet med mera och kräva att samhället kriminaliserar eller i varje fall inte ställer upp för människor som vill "synda" på det sättet, det anser jag vara icke-liberalt och som liberal kan jag inte stödja det.
Det är en sak att uttrycka en åsikt. Det är en annan att kräva att alla ska ställa sig bakom den eller brinna i helvetet.
Fint att du brinner för yttrandefriheten. När du säger : "Det är en sak att uttrycka en åsikt. Det är en annan att kräva att alla ska ställa sig bakom den eller brinna i helvetet" - vem tänker du på då? Har Myrdal krävt att någon ska brinna i helvetet? I dagens SvD uttalar även HOMo sig och säger så här om tunnelbanekampanjen "bevara äktenskapet": "Även om det är tillåtet att uttrycka det här budskapet är det inte samma sak som att det är lämpligt" (fritt citerat). Så vem ber vem brinna i helvetet i just debatten om äktenskapet?
inga-lina: Per Pettersson uttalade sig tydligt: Han avser samtliga kollektivister vilka ser det som lämpligt att, på fredlig eller militant väg, tillkämpa sig statligt stöd i frågor som inte bör röra staten. Han åsyftar alltså flertalet frikyrkliga organisationer och likaledes politiska partier anammande ideal beträffande sakfrågor vilka staten inte har med att göra, sådana som i all rimlig mån är, och ska förbli privata. Han nämner inte Myrdal som en av dessa, men subtilt är det tydligt, åtminstone för min del, att han även menar på denne; då Myrdal definitivt är en av de som faller in på denna kategori. Kritiken är således självklart befogad.
Tack Adam, bra svar. =) Och självklart är det så att Myrdal inte själv uttalat åsikten att man ska brinna i helvetet om man har "fel" åsikter, det var mer en spin-off på att jag tog upp frireligiösa rörelser som exempel på de som normalt sätt ställer sig bakom de åsikter som herr Myrdal uttrycker.
Skicka en kommentar